Digitális hét2018

Az idei évben is a képszerkesztő programokkal foglalkoztunk.

A 4. évfolyam az Autodraw-ot próbálhatta ki. Ennek segítségével mindenki szépeket tudott rajzolni!

autodraw201801.JPG

autodraw201802.JPG
Az 5.-8. évfolyamon a PhotoScape programmal dolgoztunk. Készítettünk szépiát és montázst.

montazs201801.jpg
montázs201802.jpg

montazs201803.jpg

montazs201804.jpg


2017

A digitális témahéten több mindennel foglalatoskodtunk.   

Robotóra 
Elsősorban említeném: az Abacusan stúdió képviseletében Sugár Sára felkeresett és nagyon kedves ajánlatott tett számunka. Postán küldtek számunkra robotokat, és az iskolánk összes 4.-8. évfolyamos tanulója, közel 200 tanuló kipróbálhatta a robotika rejtelmeit. Nagyon kiváltságosnak érezhetjük magunkat, mivel pár iskolának adódhatott ez a lehetőség, el se tudjuk mondani mennyire hálásak vagyunk. 
A Webex-es felületen kapcsolatba lépett először velem, hogy megmutassa számomra az eszköz használatát, mivel én is most láttam ilyet először. Majd 2017. április 7-én az iskolánk 7.b osztálya részt vehetett egy „online órán”. Többféle robotot mutattak be számunkra, „végig vittek” a tantermen, és a tanulók bemutatták azokat. Nagyon érdekes volt, irigykedtünk is. Majd a meglévő megírt programot, amit szintén küldött a Sára számunkra, átírhattunk egy kicsit betekintve a programozás rejtelmeibe. 
Köszönjük szépen ezt a lehetőséget!

Határtalanul órák feldolgozása
A Határtalanul program keretében a tanulók megismerkednek a Felvidéken élt Mikszáth Kálmán életével, munkásságával, Szlovákia történelmével, hagyományaival, zenéjével, a kirándulás nevezetes helyeivel. A hallottakat pedig informatika órán pedagógus irányításával és különböző szoftverek segítségével feldolgozzák.
1. nap magyarórán a tanulók megismerkednek a Felvidéki magyar írónk, Mikszáth Kálmán életével és munkásságával. Szlovák szavakat tanulhattak. Ének óra keretében a nemzeti összetartozás dalát énekelték. 
2. nap  történelemórán megismerkednek a Felvidék történelmével.
3. nap földrajzórán online barangoltak azokra a helyekre, ahova majd a kirándulás során eljutnak. 

Mindezeket informatika órán feldolgozták:
  • montázs / kollázst készítettek
  • gondolattérképet
  • szófelhőt
  • képes kronológiát
  • PowerPoint-os bemutatót.
montazs2017.jpg
Montázs

kollazs2017.jpg
Kollázs

Gondolatterkep2017.jpeg
Gondolattérkép

szofelho2017.png
Szófelhő


Angol nyelvű PowerPoint
Iskolánk minden évben Gútai megemlékezést tart. Angol órán Herczeg Norbert segítségével angol nyelvű PowerPoint-os bemutatót készítettek Gútáról. 

Mikroszkópozás
Az idei évben sikerült mikroszkópot beszerezni iskolánkba. A 6. évfolyam Korcsokné Enyedi Katalin segítségével kipróbálhatta természetismeret órán. 

Globális környezetszennyetés
Biológia óra keretében a 7. évfolyamos tanulók a Globális környezetszennyetésről készítettek PowerPoint-os bemutatót.


2016

Digitális témahetünket összekapcsoljuk a Határtalanul programunkkal. Ebben a projektben a tanulók megismerkednek a Felvidéken élt nagy íróink, költőink életével, munkásságával, a hozzájuk kapcsolódó települések nevezetességeivel, Szlovákia történelmével, a palócság - Mikszáth Kálmán nyomán - hagyományaival, zenéjével, néptáncával. A hallottakat pedig informatika órán pedagógus irányításával és különböző szoftverek segítségével feldolgozzák.

1. nap magyarórán a tanulók megismerkednek a Felvidéki magyar írónk, Mikszáth Kálmán életével és munkásságával, majd gondolattérképet készítenek a VUE programmal. 
gondolatterkep.jpeg

2. nap énekórán a YouTube-on a szlovák nemzeti himnuszt, palóc népdalokat és a nemzeti összetartozást erősítő dalok után kutatnak, majd ezekből dalszöveggel ellátott videókat kiválasztva tanári segítséggel elénekelnek, közben videofelvételt, fotókat készítenek mobiltelefonnal, digitális fényképezőgéppel. Először ezeket a kisebb felvételeket megvágják online felületen (pl.: http://online-video-cutter.com/), majd az elkészült anyagokból Movie Maker programmal videót állítanak össze. 

3. nap történelemórán megismerkednek a Felvidék történelmével. Az internetről képeket, az évszámokhoz kapcsolódó eseményeket csoportmunkában kikeresik, majd szövegszerkesztő programmal képes kronológiát készítenek. 

4. nap rajzórán projektorral kivetített képeken tekintik meg a Felvidék nevezetes épületeit, és információkat szereznek azok jellegzetességeiről. A látott képeket megkeresik az interneten, majd a Gimp program segítségével fotomontázst, illetve pedagógus irányításával a ShapeCollage programmal kollázst készítenek. 

montazs.jpg

kollazs.jpg

Ugyanezen a napon néptánc órán  interaktív táblán ismerkednek meg  a szlovák népcsoportokkal, azok népviseletével és hagyományaival. Palóc táncokat keresnek a videomegosztó portálon, melynek egyszerűbb lépéseit a tánctanár segítségével eltáncolják. Később informatika órán a látott videókat és képeket újból megkeresve PowerPointos bemutatót készítenek.


5. nap a Digitális hét lezárásaként az előző 4 napban megörökített képeket, videókat az általuk használt digitális eszközökről (mobiltelefon, fényképezőgép, stb.) az informatika tanár segítségével számítógépre töltik, majd összefoglaló videót készítenek.

 

Medgyesegyházi Nebulókért Alapítvány


Köszönjük az adó 1 %-ának felajánlását!
Adószám:18389258-1-04
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728