Digitális hét 2016Digitális témahetünket összekapcsoljuk a Határtalanul programunkkal. Ebben a projektben a tanulók megismerkednek a Felvidéken élt nagy íróink, költőink életével, munkásságával, a hozzájuk kapcsolódó települések nevezetességeivel, Szlovákia történelmével, a palócság - Mikszáth Kálmán nyomán - hagyományaival, zenéjével, néptáncával. A hallottakat pedig informatika órán pedagógus irányításával és különböző szoftverek segítségével feldolgozzák.

1. nap magyarórán a tanulók megismerkednek a Felvidéki magyar írónk, Mikszáth Kálmán életével és munkásságával, majd gondolattérképet készítenek a VUE programmal. 
gondolatterkep.jpeg

2. nap énekórán a YouTube-on a szlovák nemzeti himnuszt, palóc népdalokat és a nemzeti összetartozást erősítő dalok után kutatnak, majd ezekből dalszöveggel ellátott videókat kiválasztva tanári segítséggel elénekelnek, közben videofelvételt, fotókat készítenek mobiltelefonnal, digitális fényképezőgéppel. Először ezeket a kisebb felvételeket megvágják online felületen (pl.: http://online-video-cutter.com/), majd az elkészült anyagokból Movie Maker programmal videót állítanak össze. 

3. nap történelemórán megismerkednek a Felvidék történelmével. Az internetről képeket, az évszámokhoz kapcsolódó eseményeket csoportmunkában kikeresik, majd szövegszerkesztő programmal képes kronológiát készítenek. 

4. nap rajzórán projektorral kivetített képeken tekintik meg a Felvidék nevezetes épületeit, és információkat szereznek azok jellegzetességeiről. A látott képeket megkeresik az interneten, majd a Gimp program segítségével fotomontázst, illetve pedagógus irányításával a ShapeCollage programmal kollázst készítenek. 

montazs.jpg

kollazs.jpg

Ugyanezen a napon néptánc órán  interaktív táblán ismerkednek meg  a szlovák népcsoportokkal, azok népviseletével és hagyományaival. Palóc táncokat keresnek a videomegosztó portálon, melynek egyszerűbb lépéseit a tánctanár segítségével eltáncolják. Később informatika órán a látott videókat és képeket újból megkeresve PowerPointos bemutatót készítenek.


5. nap a Digitális hét lezárásaként az előző 4 napban megörökített képeket, videókat az általuk használt digitális eszközökről (mobiltelefon, fényképezőgép, stb.) az informatika tanár segítségével számítógépre töltik, majd összefoglaló videót készítenek.
 

Medgyesegyházi Nebulókért Alapítvány


Köszönjük az adó 1 %-ának felajánlását!
Adószám:18389258-1-04
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031